Difference between revisions of "Verbinden met Timing software"

From SBN uvponline documentatie
Jump to navigation Jump to search
Line 21: Line 21:
 
:[[File:Schermafbeelding 2023-04-27 125020.png|another event]]
 
:[[File:Schermafbeelding 2023-04-27 125020.png|another event]]
 
|-
 
|-
| Er verschijnt een nieuw window waarin je beschikbare events kunt zien en selecteren. De events zijn gesorteerd op datum. Zoek jouw event en kies ['''Open''']. Staat jouw event er niet bij kies dan ['''Cancel'''], sla onderstaande stappen over en ga verder met [[#Maak een nieuw evenement aan]].
+
| Er verschijnt een nieuw window waarin je beschikbare events kunt zien en selecteren. De events zijn gesorteerd op datum.  
 +
 
 +
Zoek jouw event en kies ['''Open''']. Staat jouw event er niet bij kies dan ['''Cancel'''], sla onderstaande stappen over en ga verder met [[#Maak een nieuw evenement aan]].
 
  ||
 
  ||
 
:[[File:Schermafbeelding 2023-04-27 125037.png|350x350px|open]]
 
:[[File:Schermafbeelding 2023-04-27 125037.png|350x350px|open]]
Line 54: Line 56:
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}
 
 
  
 
==Maak een nieuw evenement aan==
 
==Maak een nieuw evenement aan==

Revision as of 14:08, 30 April 2023

Duur: iets meer dan 20 minuten. (inclusief doorlezen van deze instructie)


Starten software

We gaan er van uit dat je mat hebt aangesloten op de decoder en dat deze aan staat. De matten en decoder moeten in eerste instantie verbonden worden met de software van MyLaps: Timing&Scoring.

Start een PC uit de UVP kofferset en log in. Kijk in de instructie van de UVP kofferset voor gebruikersnaam en wachtwoord.
Start het Timing&Scoring programma door dubbelclick op het programma icoon.
Timing


Laad een evenement

Nadat het programma is gestart zal automatisch een window verschijnen met de vraag welk evenement je wilt laden. We gaan eerst kijken of jouw evenement al is aangemaakt.

Kies voor 'Load another event' en klik [OK]
another event
Er verschijnt een nieuw window waarin je beschikbare events kunt zien en selecteren. De events zijn gesorteerd op datum.

Zoek jouw event en kies [Open]. Staat jouw event er niet bij kies dan [Cancel], sla onderstaande stappen over en ga verder met #Maak een nieuw evenement aan.

open
Tijdens het openen van het bestand wordt gevraagd of je opnieuw wilt verbinden aan de verbonden apparaten. Klik [Yes].

reconnect

Ook kan het zijn dat je een waarschuwing krijgt. Deze moet je bevestigen met [OK]. Het kan zijn dat iemand anders het vinkje 'Donot show again' al gezet heeft. Dan krijg je deze melding niet.
warning
De event gegevens worden geladen. Er verschijnen 1 of meer donkergrijze balken met daarin een naam, bv Checkpoint, of Finish. Dit zijn de locaties van de matten. Ook kun je zien welke decoder er aan de locatie gekoppeld is. bv BibTag0D30. Voordat we klaar zijn voor gebruik moeten we een paar zaken controleren.
 - decoder verbinden aan juiste locatie
 - een nieuw meetbestand aanmaken
 - doorsturen meetresultaten
We moeten ervoor zorgen dat de decoder die jij gebruikt verbonden is met de juiste locatie. bv. Ligt decoder 0D30 bij jou bij Finish verander dan de locatienaam bij die decoder. Klik met de rechtermuistoets op de donkergrijze balk en kies [rename]. Type in het dialoog 'Finish' en bevestig. Geef de juiste locatienaam aan de betreffende decoder. De mat met decoder kan op de volgende locaties liggen:
 - Start
 - Finish
 - Speaker
 - Checkpoint

rename

Voor elke event maken we een nieuw meetbestand aan. Klik hiervoor op het zwarte icoontje dat er uitziet als een documentje met een +. Hiernaast aangegeven met de blauwe pijl.

nieuw bestand

Je krijgt de vraag of je zeker weet dat je een nieuw bestand wilt aanmaken. Kies [OK].

zeker weten

Als laatste stap controleren we het doorsturen van de meetresultaten naar de database. Ga hiervoor naar #Doorsturen meetresultaten.

Maak een nieuw evenement aan

Nadat het programma is gestart zal automatisch een window verschijnen met de vraag of je een nieuw evenement wilt starten.

Kies voor 'Start a new event' en klik [OK]
new event
Er verschijnt een nieuw window waarin je de event gegevens kunt typen. Geef het event een naam, kies de datum en selecteer BibTag als Type. Klik [OK] om te bevestigen.
event
Tijdens het aanmaken van het event kan het zijn dat je een waarschuwing krijgt. Deze moet je bevestigen met [OK]. Het kan zijn dat iemand anders het vinkje 'Donot show again' al gezet heeft. Dan krijg je deze melding niet.
warning


Voeg locatie toe

De Easymat en decoder staan op een specifieke plek. De locatie. Deze moeten we aangeven zodat we weten waar welke decoder staat.

Klik op het icoontje om een locatie toe te voegen. Hieronder aangegeven met de blauwe pijl.
5a.png
Er verschijnt een window waarin je de locatie kunt benoemen.
6.png
Je moet de locatie een specifieke naam geven om hem juist te kunnen koppelen met UVP4j. Let op de spelling. De namen zijn hoofdletter gevoelig. Kies uit:
 - Start
 - Finish
 - Speaker
 - Checkpoint
Als je een locatie hebt aangemaakt verschijnt deze in het scherm.
6c.png
Als je gebruik maakt van 2 matten en decoders moet je dit proces een keer herhalen.


Koppel decoder aan locatie

De volgende stap is om de decoder aan de locatie te koppelen.

Klik op het 'add device' icoontje. Hieronder aangegeven met de blauwe pijl.

add device

Er verschijnt een nieuw window waarmee je de gevonden devices kunt koppelen met de locatie. De beschikbare devices worden getoond. Je hebt nu de code nodig die je tijdens het Inschakelen onthouden hebt.
Kies de decoder en selecteer onderaan het scherm de bij behorende locatie. Klik daarna op [Assign]. De decoder wordt aan de locatie gekoppeld.
7b.png
Als je 2 locaties hebt herhaal je deze stap. Daarna klik je op [Close].
In het scherm is te zien dat de locatie aan de decoder gekoppeld is.
8b.png


Maak nieuw meetbestand

Alle metingen van een evenement kunnen in een apart meetbestand opgeslagen worden.

Druk op het document icoontje om een meetbestand toe te voegen. Hiernaast aangegeven met de blauwe pijl.
9c.png
In het nieuwe dialoog kies voor Start from new file en klik [OK].
9a.png
De aanwezige bestanden worden getoond en het nieuwe bestand is aangemaakt.

bestanden


Verbinden met externe database

De meetgegevens worden in 1e instantie in de decoder opgeslagen en doorgestuurd naar de Timing software. Om ze bruikbaar te maken in UVP4j moeten de gegevens bekend worden gemaakt in een externe database. Dit doen we door een koppeling te leggen met deze externe database.

Klik op het 'add exporter' icoontje. Hieronder aangegeven met de blauwe pijl.
8.png
Je kunt 5 verschillende exporters kiezen. Kies Database export.

database export

Het scherm verandert iets. Er verschijnt aan de rechterkant een database export vlak (oranje). Standaard is er geen database gekoppeld. We moeten deze kiezen. Druk op het tandwieltje in het oranje vlak om de instellingen voor de export in te stellen. Er verschijnt een nieuw dialoog.
database export
Er staat 'no database selected'. Druk op de knop [Choose database] om een database te kiezen.
instellingen
Selecteer MySQL als databasemanagementsysteem en druk [Next].
12.png
Nu het databasemanagementsysteem gekozen is gaan we verbinding proberen te maken. De inloggegevens zouden getoond moeten worden. Ga verder door op [Next] te drukken. Mochten de inloggegeven niet ingevuld zijn: De username is 'root', het password is ook 'root'.
inloggen
In het databasemanagementsysteem kunnen meerdere databases bestaan. We gaan koppelen met een bestaande database genaamd: local_uvpmylaps. Kies de optie 'an existing database' en selecteer 'local_uvpmylaps'. Bevestig met [OK].
kies lokaal
Je komt terug in het instellingen scherm. In plaats van 'no database selected' staat er nu 'local_uvpmylaps'. Ga verder me de location settings. Kies [Edit settings].
14b.png
Per locatie moet je een 'Time' veld toewijzen. Zie voorbeeld hiernaast. Bevestig met [OK].
15c.png
Je komt weer terug in het instellingen scherm voor de database export. Alle instellingen zijn gedaan. Klik [OK] om te bevestigen.


Doorsturen meetresultaten

Nu dat alles is aangesloten en ingesteld moeten we enkel nog aangeven dat de metingen doorgestuurd moeten worden naar de externe database. Dit kun je namelijk inschakelen, pauzeren of uitschakelen.


In de rechter bovenhoek kun je zien dat de exorter is aangemaakt. Hij moet verbonden zijn met local_uvpmylaps.

exporter

Klik op de zojuist aangemaakte database exporter. Hij zal oranje kleuren en bij elke locatie zal er in de rechterhoek een selectiebox komen. Als in de database exporter de optie enable link is uitgeschakeld, schakel deze dan in. Selecteer tevens bij alle locaties de database export. Er verschijnt een lijntje tussen de locatie en de database exporter.
17.png
Schakel het doorsturen van de metingen naar de exporter in door in bij elke locatie in het laatste bestand op het play knopje te klikken.
18.png
Je krijgt een bevestigingsdialoog waarin je bevestigd dat het goed is dat alle metingen naar de exporter verstuurd worden.

19.png

Herhaal deze 2 stappen voor alle locaties.
Als laatst, schakel de export in door op het play knopje in de database export te klikken. Als het pauzeknopje in beeld is betekend dat de exporter al aan staat.
Je bent er klaar voor meetresultaten te ontvangen.